Epilepsie
Epilepsie is een aandoening in de hersenen. Epilepsie uit zich in de vorm van aanvallen.
Dit kunnen kleine aanvallen zijn, maar ook zeer grote heftige aanvallen. Deze aanvallen ontstaan door een plotselinge, maar tijdelijke verstoring in de prikkeloverdracht van de hersenzenuwen. Hierdoor ontstaat een kortsluiting.
Oorzaak
Waardoor epilepsie is ontstaan is vaak moeilijk te achterhalen. Vaak ontstaat epilepsie door een aangeboren afwijking, hersenziekte of hersenbeschadiging. Deze beschadiging kan bijvoorbeeld door een trauma of ziekte zijn ontstaan. Epilepsie kan op elke leeftijd onstaan, in de meesten gevallen(70%) uit de epilepsie zich voor of rond het 20e levensjaar.
Verschijnselen
Een epilepsie aanval kan zich op meerdere manieren uiten. Dit hangt af van het gebied in de hersenen waar kortsluiting is ontstaan. Iemand kan bijvoorbeeld even afwezig zijn, maar iemand kan ook op de grond vallen en gaan schokken.
Er zijn twee groepen epilepsie te onderscheiden namelijk:
- Partiële aanvallen
- Gegeneraliseerde aanvallen
Onder deze groepen vallen weer meerdere andere aanvallen.
Partiële aanvallen:
Partiële aanvallen zijn de meest voorkomende epileptische aanvallen. Een partiële aanval ontstaat door een verstoring in een klein gebied in de hersenen. De partiële aanval is vaak een kleine aanval. Wel kan een partiële aanval overgaan in een grote aanval.
Bij een partiële aanval hoeft iemand niet buiten bewustzijn te zijn of raken. In de meeste gevallen is iemand gewoon bij bewustzijn.
De verschijnselen van een partiële aanval zijn zeer verschillend, dit hangt af van het gebied in de hersenen dat verstoord raakt.
Enkele voorbeelden zijn:
- Iets zien, ruiken, horen of proeven
- Spier samentrekking in bijvoorbeeld arm of been
- Opstijgend gevoel vanuit de maag
Gegeneraliseerde aanvallen:
Gegeneraliseerde aanvallen doen zich altijd voor in de hele hersenen. De kortsluiting vind dus plaatst in de linker en rechter hersenhelft.
Iemand die een gegeneraliseerde aanval krijgt, kan zich nooit herinneren wat er tijdens de aanval is gebeurd. De meeste bekende gegeneraliseerde aanval is de tonisch-clonische aanval. Hierbij vallen mensen op de grond en beginnen te schokken. Een gegeneraliseerde aanval duurt vaak niet lang. Meestal maar 2 tot 5 minuten.

Een gegeneraliseerde aanval hoeft er echter niet heftig uit te zien.
De absence is ook een gegeneraliseerde aanval. Hierbij is er een korte verstoring waardoor iemand kort afwezig(bewusteloosheid) is. Het lijkt alsof iemand aan het dagdromen is.
Deze vorm van epilepsie komt vaak bij kinderen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar voor.
Een absence kan zich uiten op de volgende manieren:
- Voor zich uit staren
- Niet reageren op de omgeving
- De ogen draaien weg of knipperen
- Kleine schokjes in de handen
- Hoofd zakt voorover of buigt naar achteren
Risicofactoren
Heb je epilepsie? Dan is er altijd een risico op een aanval. Er hoeft niet altijd iets aan vooraf te zijn gebeurd. Wel zijn er enkele factoren die een aanval kunnen uitlokken. Namelijk:
- Alcohol en/of drug gebruik
- Verschillende medicatie
- Slaapgebrek
- Visuele prikkels zoals lichtflitsen
- Stress
Ontwikkelen van epilepsie:
Er zijn ook factoren die het ontwikkelen van epilepsie vergroten.
Dit zijn:
- Leeftijd --> Vaak kinderen tot 12 jaar en ouderen van 65+
- Geslacht --> Mannen hebben een grote kans dan vrouwen
- Erfelijkheid --> Als iemand in de familie epilepsie heeft, dan is er een grotere kans op het ontwikkelen van epilepsie
- Herseninfecties --> zoals hersenvliesontsteking (meningitis)
- Langdurige hoge koorts met koorts stuipen als kind
- Leefstijl --> Een wild leven met een grotere kans op een trauma. Een ongezonde leefstijl waardoor de kans op een beroerte is vergroot.
- Verstandelijke handicap
Onderzoek
Om vast te stellen dat iemand epilepsie heeft, zijn er meerdere onderzoek mogelijk. De arts zal eerst vragen naar het verhaal van omstanders en van de persoon zelf. Allereerst zal er worden gekeken of de aanvallen niet veroorzaakt worden door een ontsteking of ander ziektebeeld. Dit kan door een bloedonderzoek. Door het bloedonderzoek wordt het duidelijk of er infecties of ontstekingen in het lichaam zijn. Epilepsie kan ook worden uitgelokt door een verstoring in het elektrolyten balans. Het doel van het bloedonderzoek is het uitsluiten van lichamelijk oorzaken.
Zijn mogelijke andere lichamelijk oorzaken uitgesloten, dan zal men zich toespitsen op neurologische onderzoek. Onderzoeken die worden toegepast zijn:
- Elektro-encefalogram (EEG) --> Registreerd elektrische impulsen van de hersenen
- Gecomputeriseerde tomografie (CT) --> Serie röntgenfoto's om hersenen en schedel in kaart te brengen. Hierdoor kunnen mogelijke tumoren, abcessen, cysten en bloedingen worden uitgelsoten
- Magnetische resonantie beeldvorming (MRI) --> Bij een MRI wordt gebruik gemaakt van radiogolven en een magnetisch veld. Hierdoor kunnen de hersenen gedetailleerd in beeld worden gebracht. Mogelijk afwijkingen kunnen hierdoor worden opgespoort.
- Functionele MRI (fMRI) --> Door een fMRI wordt de bloedstroom in de hersenen gelokaliseerd. Hierdoor kan nauwkeurig worden bepaald waar de meeste hersenactiviteit is.
- Magneto encefalo gram(MEG) -->Met een MEG kan de magnetische straling in de hersencellen worden gemeten
- Positron emissie tomografie (PET) --> Met een infuus wordt er een lage dosis radioactieve stof toegediend. Hierdoor wordt de stofwisseling in de hersenen zichtbaar.
Behandeling
Medicatie:
De meeste mensen met epilepsie worden behandeld met medicatie. Deze medicatie wordt ook wel anti-epileptica genoemd. Anti-epileptica onderdrukt de elektrische ontlading in de hersenen. Hierdoor wordt de frequentie en hevigheid van de epilepsie beinvloed. Ongeveer 50 tot 60% van de mensen met epilepsie is door anti-epileptica aanvalsvrij.
Nervus Vagus Stimulatie:
Nervus Vagus betekent in het latijn ''Zwevende zenuw''. Dit is de 10e hersenzenuw en loopt van de hersenen via de hals naar meerdere organen. Bij nervus vagus stimulatie wordt er een stimulator(wat lijkt op een pacemaker) in de borst geplaatst. Deze stimulator wordt links in de hals aangesloten op de nervus vagus. Het doel van deze behandeling is aanvallen onder controle krijgen met elektrische impulsen via de stimulator. Mensen met epilepsie komen alleen in aanmerking voor deze behandeling als medicatie onvoldoende helpt, of als de bijwerkingen van de medicatie te heftig zijn.
Chirurgie:
Bij chirurgie wordt er in de hersenen geopereerd. Als door de onderzoeken blijkt dat de kortsluiting wordt veroorzaakt door een klein deel in de hersenen, dan komt men pas in aanmerking voor een operatie. Natuurlijk mag er door de operatie geen nadelige hersenbeschading worden veroorzaakt.
Bij deze operatie worden de zenuwbanen van de hersenen doorgesneden. Hierdoor zit de epilepsie als het ware opgesloten.
Ketogeen dieet:
Een ketogeen dieet is een vet verrijkt maar koolhydraat beperkt dieet. Deze behandeling kan worden overwogen als medicatie onvoldoende aanslaat. Door het vet verrijkte, maar koolhydraat beprekt dieet wordt de stofwisseling in het lichaam beinvloedt. Uiteindelijk zal het lichaam in ketose raken. Dit betekent dat het lichaam vet aan het verbranden is i.p.v. koolhydraten.
Complicaties
Door een epileptische aanval kunnen de volgende complicaties ontstaan:
- Ongeluk --> Door een epileptische aanval kan er ongeluk onstaan. Bijvoorbeeld een verkeers ongeluk
- Verwondingen --> Door een aanval kan iemand vallen en daar letsel door oplopen
- Psychische problemen --> Mensen met epilepsie hebben een grote kans op een depressie
- Geboorte afwijkingen bij kind --> Bepaalde anti-epileptica zijn schadelijk voor het ongeboren kind
- Verdrinken --> Mensen met epilepsie hebben een 13x grote kans om te verdrinken tijdens het zwemmen of in bad gaan
Prognose
De prognose van epilepsie hangt af van de epilepsievorm. De vorm wordt bepaald door de soort epilepsie en leeftijd waarop dit is begonnen. Ook spelen erfelijkheid en andere neurologische aandoeningen een rol. Als een behandeling aanslaat kan iemand aanvalsvrij zijn. Terwijl een ander meerdere aanvallen per dag heeft. Zelfs als deze persoon behandeld wordt. Het komt voor dat kinderen over hun epilepsie heen groeien. Dit zie je meestal na de puberteit.
Epidemiologie
Het aantal mensen met epilepsie in Nederland wordt geschat op 100.000 tot 120.000. Het aantal baby's dat wordt geboren met epilepsie wordt geschat op 5000 tot 8100. Dit betekent dat 30 op 100.000 baby's epilepsie heeft of gaat ontwikkelen.
_______________________________________________________________________________________
Bronnen:
Boekhorst, J. (2014, juni 03). Wat is ketose? Opgeroepen op december 03, 2014, van Optimale Gezondheid: http://www.optimalegezondheid.com/ketose/
Carpay, J., & Meijer, S. (2013, februari 7). Wat is epilepsie en wat zijn de gevolgen? Opgeroepen op 03 december, 2014, van Nationaal Kompas Volksgezondheid: http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/zenuwstelsel-en-zintuigen/epilepsie/wat-is-epilepsie/
Carpay, J., Kranen, H. v., & Meijer, S. (2010, december 7). Nationaal Kompas Volksgezondheid. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Welke factoren beïnvloeden de kans op epilepsie?: http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/zenuwstelsel-en-zintuigen/epilepsie/welke-factoren-beinvloeden-de-kans-op-epilepsie/
Epilepsie Vereniging Nederland. (z.d.). Diagnose en onderzoeken. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Epilepsie Vereniging Nederland: http://www.epilepsievereniging.nl/alles-over-epilepsie/diagnose/
Epilepsie Vereniging Nederland. (z.d.). Epilepsiechirurgie. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Epilepsie Vereniging Nederland: http://www.epilepsievereniging.nl/epilepsieplus/behandelingen/epilepsiechirurgie/
Epilepsie Vereniging Nederland. (z.d.). Ketogeen dieet. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Epilepsie Vereniging Nederland: http://www.epilepsievereniging.nl/epilepsieplus/behandelingen/ketogeen-dieet/
Epilepsie Vereniging Nederland. (z.d.). Soorten aanvallen. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Epilepsie Vereniging Nederland: http://www.epilepsievereniging.nl/alles-over-epilepsie/wat-is-epilepsie/soorten-aanvallen/
Epilepsie Vereniging Nederland. (z.d.). Vooruitzichten. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Epilepsie Vereniging Nederland: http://www.epilepsievereniging.nl/ouders/wat-is-epilepsie/vooruitzichten/
Epilepsiefonds. (2009, maart). Absence. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Epilepsie: http://www.epilepsie.nl/informatie/soorten_aanvallen/gegeneraliseerde_aanvallen/absenc
Epilepsiefonds. (2009, maart). Eenvoudig partiële aanvallen. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Epilepsie: http://www.epilepsie.nl/informatie/soorten_aanvallen/partile_aanvallen/eenv_part_aanvallen
Epilepsiefonds. (2009, maart). Epidemiologie. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Epilepsie: http://www.epilepsie.nl/informatie/hoe_vaak
Epilepsiefonds. (2009, maart). Gegeneraliseerde aanvallen. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Epilepsie: http://www.epilepsie.nl/informatie/soorten_aanvallen/gegeneraliseerde_aanvallen
Epilepsiefonds. (2009, maart). Tonisch-clonisch (of grote) aanvallen. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Epilepsie: http://www.epilepsie.nl/informatie/soorten_aanvallen/gegeneraliseerde_aanvallen/tonischclonisch
Epilepsiefonds. (2009, maart). Visuele gevoeligheid. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Epilepsie: http://www.epilepsie.nl/informatie/veelgestelde_vragen/visuele_gevoeligheid
Hoe vaak komt epilepsie voor en hoeveel mensen sterven eraan? (2011, december 13). Opgeroepen op 03 december, 2014, van Nationaal Kompas Volksgezondheid: http://www.nationaalkompas.nl/gezondheid-en-ziekte/ziekten-en-aandoeningen/zenuwstelsel-en-zintuigen/epilepsie/omvang/
Neurologie Centrum Amsterdam. (z.d.). Wat is epilepsie? Opgeroepen op 03 december, 2014, van Neurologie Centrum Amsterdam: http://www.neurologiecentrum.nl/epilepsie
Tugendhaft. (z.d.). Risicofactoren voor epilepsieaanvallen. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Mediapedia: http://nl.medipedia.be/epilepsie/leven-met/artikels_risicofactoren-voor-epilepsieieaanvallen_267
Vrij-Mazee. (z.d.). Epilepsie. Opgeroepen op 03 december, 2014, van Gezondsheidsplein: http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/epilepsie/item31920
Afbeeldingen:
http://altonivel.impresionesaerea.netdna-cdn.com/images/templates/notas/anteriores/0000245805.jpg
http://b2b498fa173fe1c8c461-97707f5c7d17291ba358946428536a09.r5.cf2.rackcdn.com/D685B433-B051-442A-8AA2-DA204FDC26CD.jpg
http://mygenesismedical.com/wp-content/uploads/2014/06/nerve-pain.jpg
http://www.epilepsie.nl/afbeeldingen/Wat%20is%20epilepsie/brain1.gif
http://www.epilepsie.nl/afbeeldingen/Wat%20is%20epilepsie/brain2.gif
http://www.idealshape.com/wp-content/uploads/2014/03/02A15FUV-300x225.jpg
http://www.umcutrecht.nl/getmedia/64231f51-2579-4436-8e15-e55537d60f55/NVS2.jpg.aspx
Bovenstaande bronnen zijn op 03-12-2014 voor het laatst gecontroleerd op beschikbaarheid.
Maak jouw eigen website met JouwWeb